Vrouwen in Nederland verrichten nog altijd 1,5 keer meer zorgtaken dan mannen. Dat zie je terug in de werkweek: mannen werken gemiddeld 39 uur per week en vrouwen gemiddeld 28,5 uur. Het aantal uur dat iemand werkt heeft invloed op haar of zijn financiƫle onafhankelijkheid, doorstroomkansen en mogelijkheden om werk en zorg te combineren. Op weg naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen, zowel op de werkvloer als thuis, is er nog veel te winnen bij meer flexibiliteit en keuzevrijheid rondom de werkweek.

Ook voor werkgevers is dit een belangrijk thema: door in te spelen op de behoeften van werknemers, bijvoorbeeld per levensfase, kun je werknemers aan je binden en nieuw talent aantrekken. Daarnaast draagt een gezonde werk-zorgbalans bij aan minder verzuim en meer productiviteit. Een werkweek op maat en aandacht voor de balans tussen werken en zorgen zijn van belang voor inclusief werkgeverschap. En daarmee draagt het bij aan diversiteit en inclusie in je organisatie. Maar wat zijn de mogelijkheden voor een werkweek op maat? Hoe helpt het je werknemers? En wat levert het jou als werkgever op?

Deze vragen komen aan bod in dit magazine: Achmea legt uit waarom zij voor een verkorte werkweek kiezen, Rijksvastgoedbedrijf vertelt over hun directie die bestaat uit twee duobanen. Wetenschapper Renske Verweij vertelt over de normen rond ouderschap die van invloed zijn op de keuzevrijheid van werknemers. Daarnaast delen verschillende werknemers hun ervaringen en bieden we vanuit de Toolkit Inclusief Werkgeverschap tips waarmee je als werkgever direct aan de slag kunt.

Veel leesplezier!

Portret Emma voorwoord

Emma Lok

Directeur Strategie & Communicatie WOMEN Inc.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan