STAP 2

Kies voor de menselijke maat
Uit onderzoek blijkt dat verzuim door stress van een duidelijke oorzaak heeft. Dat betekent dat je als werkgever het probleem dus ook bij de oorzaak kunt aanpakken.

Stress kan werkgerelateerd zijn maar in veel gevallen spelen ook zaken in iemands privéleven een rol. Iemands welzijn op de werkvloer heeft altijd invloed op haar of zijn welzijn in privé en andersom. Het is belangrijk dat je hier als werkgever oog voor hebt en het bespreekbaar maakt. Zorg ervoor dat je werknemers niet alleen ziet als werknemer, maar als iemand die privé ook een leven heeft. En ga het gesprek hierover aan.

Structurele en individuele oorzaken

Onderzoek of de oorzaken van stress in jouw organisatie individueel of structureel zijn. Als veel mensen klachten ervaren, kun je bijvoorbeeld beter onderzoeken wat er in de organisatie misgaat in plaats van iedereen individuele coaching aan te bieden. De oorzaken van stress kunnen in veel verschillende dingen zitten: de organisatiecultuur, de manier van werken, de communicatie, de match tussen leidinggevenden en werknemers maar het kan ook zitten in oorzaken als de combinatie van werk en privé. Zet als werkgever voelsprieten uit bij situaties die het risico op stress kunnen verhogen, zoals mantelzorg, zwanger- en ouderschap en levensgebeurtenissen die financiële stress kunnen opleveren zoals een echtscheiding. Onderaan dit artikel vind je enkele tools die je kunnen je helpen om inzicht in de oorzaken te krijgen.

Beginnen bij de oorzaak

Roos Schelvis is onderzoeker en HR beleidsadviseur bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Ze vertelt waarom het achterhalen van oorzaken zo belangrijk is: “Bij werkstress zie je dat het probleem multifactorieel is, dus een oplossing gaat alleen werken als die ook op meerdere factoren ingrijpt. Werkgevers zijn vaak geneigd om te kijken hoe medewerkers beter om kunnen gaan met de stressvolle situatie, door ze weerbaarder te maken via cursussen en opleidingen. Terwijl de Arbowet vraagt om het wegnemen van de bron van stress. Vergelijk het maar eens met blootstelling aan gevaarlijke stoffen: dan is het voor werkgevers heel logisch om te kijken of je die stof kunt vervangen. Bij werkstress zou dat ook zo moeten gaan.”

   Bij werkstress zie je dat het probleem multifactorieel is, dus een oplossing gaat alleen werken als die ook op meerdere factoren ingrijpt. 

“Bij ons speelt stress vaak bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Dat is ook niet de makkelijkste levensfase: vaak hebben ze puberkinderen, te maken met mantelzorg, de overgang. Niet iedereen denkt er hetzelfde over, maar ik vind dat je hierin best onderscheid mag maken, tussen man en vrouw bijvoorbeeld. Waarom niet? Ik kreeg een tijdje geleden ook kritiek toen we iets organiseerden voor jonge moeders: waarom niet ook voor jonge vaders? Er is nou eenmaal verschil in wat er ervaren en hoe we daarmee omgaan. Dat verschil ontkennen maakt het probleem alleen maar groter. Voor jonge vaders bieden we weer andere oplossingen, zo betalen we het partnerverlof van 6 weken voor 100%”

HR consultant bij ABN AMRO Monique Bosbaan vertelt in een interview met ons over het belang van aandacht voor verschillende levensfases.

» Lees hier het hele interview met Monique

TIPS STAP 2

TNO werkdruk wegwijzer

Werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor de aanpak van werkdruk problemen. De oorzaken kunnen zowel liggen in het werk als in de privésituatie. Hebben meerdere werknemers last van werkdruk, dan moeten werkgever en werknemers zeker samen actie ondernemen. De Werkdruk Wegwijzer helpt om snel de beste acties te kiezen en in gang te zetten. TNO en sociale partners ontwikkelden de tool samen op basis van praktijk en wetenschap. De Wegwijzer leidt werkgever of werknemer gestructureerd door een effectieve aanpak van werkdruk voor iedere organisatie.

TNO Brononderzoek

Onderzoeksbureau Motivaction heeft samen met ttif.company een instrument ontwikkeld waarmee organisaties inzicht krijgen in de vijf factoren die bijdragen aan het werkgeluk en de weerbaarheid van de medewerkers, of die juist het risico vergroten op burn-outs en stress gerelateerd verzuim.

Lees meer

Terug naar overzicht

Naar stap 3
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan