Tijdige signalering en continu vinger aan de pols houden is essentieel. Daarbij valt bovendien veel winst te behalen want één verzuimdag kost gemiddeld 250 euro, nog los van het productieverlies en de extra werkdruk voor collega’s. Uit onderzoek onder vrouwen die hebben verzuimd door stress blijkt dat veel werkgevers te laat in actie komen. Bij de meerderheid van deze vrouwen werd de ondersteuning niet op tijd in gang gezet waardoor het verzuim niet kon worden voorkomen. Werknemers hebben bovendien vaak het gevoel dat ze er zelf voor moeten zorgen niet overspannen te raken. Als ze klachten ervaren nemen zij bijvoorbeeld liever eerst vakantiedagen op dan dat ze zich ziek melden. De drempel is hoog, het schaamte- en schuldgevoel groot, en werkgevers kunnen hierin het verschil maken.
Uit onderzoek blijkt dat verzuim door stress vaak een duidelijke oorzaak heeft. Dat betekent dat je als werkgever het probleem bij de oorzaak kunt aanpakken. Stress kan werkgerelateerd zijn maar in veel gevallen spelen ook zaken in iemands privéleven een rol. Iemands welzijn op de werkvloer heeft altijd invloed op iemands welzijn in privé en andersom. Ga na waar de oorzaken van stress liggen bij jouw medewerkers en zorg ervoor dat je werknemers niet alleen ziet als werknemer, maar als iemand die privé ook een leven heeft. En ga het gesprek hierover aan.
Er bestaat geen uniforme aanpak voor stress gerelateerd verzuim omdat er bij verschillende mensen ook verschillende oorzaken een rol spelen. Het is belangrijk dat oplossingen die je aanbiedt, passen bij de bestaande uitdagingen van werknemers en structureel worden doorgevoerd.
Google+