Marco en Patricia Grovenstein

Marco en Patricia Grovenstein, getrouwd, hebben samen twee zonen (2 en 3 jaar) en Patricia heeft uit een eerdere relatie een dochter (11 jaar). Marco werkt fulltime als planner in de kasbouw, Patricia werkt vier dagen als HR-adviseur in de metaal-industrie.
Marco:

“Vroeger wilde ik nooit vader worden, maar door Patricia is er een vadergevoel in mij wakker geworden waarvan ik het bestaan niet kende. Zowel na de geboorte van Mika als van Mees heb ik in plaats van 2 dagen een week vrij genomen. Zo konden we samen genieten van de kleine en samen profiteren van de tips van de kraamverzorgster. Het was best lastig om na die week weer te gaan werken. Niet zozeer voor mij, maar ik had toch het gevoel dat ik Patricia een beetje in de steek liet.

Toen Mees kwam, werkte ik net bij een nieuwe werkgever, dus dan is het helemaal lastig om meteen vrije dagen te vragen. Gelukkig kreeg ik alle vrijheid om extra tijd vrij te nemen en kon ik regelmatig iets eerder weg. Het betekende wel dat ik al vrij snel geen vakantiedagen meer had, dus wat dat betreft was extra verlof heel welkom geweest. Ik denk niet dat ik 5 weken zou hebben opgenomen, omdat je maar 70% krijgt doorbetaald lijkt me dat financieel best pittig. Het voelt eerlijk gezegd ook wel wat overdreven, het is voor een man toch echt minder zwaar dan voor een vrouw. Daarnaast gun ik mijn werkgever ook zijn werknemer. Als hij 5 weken zonder mij kan, wat zegt dat dan over mijn baan? Aan de andere kant, als ik er wat langer over nadenk, kan het opnemen van dit verlof na de verlofperiode van de vrouw wel bijdragen aan meer gelijkheid tussen partners.”

“Ik denk niet dat ik 5 weken zou hebben opgenomen omdat je maar 70% krijgt doorbetaald lijkt me dat financieel best pittig.”

Patricia:

“Als dit aanvullende verlof er was geweest, denk ik wel dat Marco het had opgenomen. Als ik zie hoe hij geniet van het vaderschap, had ik dat hem en mijzelf zeker gegund. Die paar dagen die partners nu krijgen zijn natuurlijk ook best bizar. Alsof er voor hen niets verandert? Mijn bevallingen verliepen behoorlijk voorspoedig, maar het alleen laten van een net bevallen vrouw met een pasgeborene is eigenlijk onverantwoord. Zeker bij de tweede was het heel fijn dat onze beide werkgevers en collega’s zo betrokken waren. Er was alle begrip dat Marco soms meer tijd vrij nodig had en we kregen heel veel lieve berichtjes en cadeautjes.

Op dit moment vind ik de combinatie werk en zorg best pittig. Zo pittig dat ik overweeg minder te gaan werken. De weken zijn gewoon te vol. Het zou helpen als Marco iets minder zou kunnen gaan werken, maar dat kan niet in zijn baan. En misschien vindt hij het ook lastig om erover beginnen. Je weet toch nooit hoe een werkgever reageert. Dat het aanvullend verlof voor partners door de overheid wordt vergoed, betekent dat bedrijven er vol achter kunnen gaan staan. Bovendien, een blije werknemer loopt veel harder voor je. Communiceer erover zou ik zeggen en stimuleer je medewerkers er gebruik van te maken.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan