“Het ouderschap hebben we allebei te makkelijk ingeschat. Pas na de komst van onze prachtige zoon kwamen we erachter dat de maatschappij niet is ingericht op werkende ouders. Nadia Jane ging na haar verlof steeds meer werken waardoor ik steeds meer stress ervaarde. Hoe fiksen we dit allemaal? Natuurlijk hadden we ook kinderopvang kunnen inschakelen, maar dat vonden we wat snel, duur en inflexibel. De coronatijd thuis kwam voor mij als een geschenk uit de hemel. We wisselden elkaar meer af en werkten ’s avonds door waardoor er meer balans was.
Minstens zo belangrijk is dat Jessy River niet meer hoofdzakelijk naar Nadia Jane trekt, maar mij ook opzoekt als er iets is. Dacht ik voor die periode nog aan een dag minder werken om een betere balans te vinden, nu wil ik het gesprek met mijn werkgever aangaan over meer thuis werken en meer flexibiliteit. Want juist in deze periode was ik ook nog eens productiever.
Al direct tijdens de verlofperiode kwam ik in die struggle terecht tussen werk en kind. De baby kwam later dan gepland waardoor mijn ‘verlof’ in een drukke periode op het werk viel. Kort daarna kreeg Nadia Jane een borstontsteking en belandde ze in het ziekenhuis. Dat was een pittige tijd waarin ik van huis, naar werk, naar ziekenhuis pendelde en me eigenlijk constant schuldig voelde: schuldig dat ik niet genoeg bij haar kon zijn en schuldig naar mijn werk dat ik niet voor 100% aanwezig was. In die zin is dit aanvullende verlof een super goed idee. Welke impact de komst van je kindje ook op jou heeft, je hebt er dan tijd en ruimte voor.”
“Al direct tijdens de verlofperiode kwam ik in die struggle terecht tussen werk en kind.”
“Voor mij was de verlofperiode heel heftig. Ik was ontzettend moe, had extreem lage bloedwaarden en we kregen veel kraamvisite. Ik liet het allemaal maar een beetje over me heen komen. Toen kwam ook nog die borstontsteking erbij en al die tijd moest Winfried gewoon werken. Het voelde soms alsof zijn werk belangrijker was, al begreep ik zijn loyaliteit wel. Toch waren er momenten dat ik hem verweet dat hij ‘vrij’ was en mocht werken: lekker in de auto bellen met vrienden en op kantoor kletsen met collega’s, terwijl ik voor mijn gevoel niet eens rustig naar het toilet kon. Meer verlof was zeker welkom geweest, hoewel ik vijf weken nog een lachertje vind. Als mannen er zo’n periode van vijf weken alleen voor zouden staan, helpt dat denk ik wel om beter te begrijpen hoe de situatie thuis is met zo’n kleintje. En misschien zorgt het ook voor een eerlijkere verdeling daarna.
Ik heb het nooit zo gewild en het zal ook te maken hebben met het feit dat ik nog borstvoeding geef, maar Jessy River voelt toch meer als een verantwoordelijkheid voor mij dan voor hem. Meer flexibiliteit in hoe je je werk inricht, zou naast meer verlof heel fijn zijn. Zeker voor ons, omdat ik een eigen bedrijf heb en altijd flexibel werk. Het is gek dat er zo’n coronatijd moet komen om iedereen in te laten zien hoe nodig dat is. Bedrijven moeten begrijpen dat een werknemer die emotioneel lekker in zijn vel zit, veel productiever is. Het is goed dat we met dit verlof als maatschappij zeggen dat het normaal is voor vrouwen én mannen dat je het met z’n tweeën doet. We zijn tenslotte toch met z’n allen deze maatschappij draaiende aan het houden?”
Google+