Gelukkig wordt het verlof vanaf 1 juli uitgebreid met 5 weken, die standaard 70% betaald worden. Deze uitbreiding wordt mogelijk gemaakt door de WIEG: de Wet Invoering Extra Geboorteverlof.
De WIEG bestaat uit geboorteverlof en aanvullend partnerverlof. We leggen hieronder uit wat het verschil is tussen beide, en wat de rol van werkgevers hierin is.
Het geboorteverlof bestaat uit een keer het aantal werkuren per week. Dus een werknemer die 32 uur per week werkt, krijgt 32 uur geboorteverlof. Dit verlof wordt betaald door de werkgever. De werknemer mag dit verlof helemaal naar eigen inzicht opnemen, maar is wel verplicht dit binnen 4 weken na de geboorte van het kind te doen.
Naast het geboorteverlof hebben partners per 1 juli 2020 ook recht op aanvullend partnerverlof. Daarmee kunnen partners minimaal 1 week en maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) verlof opnemen. Hun loon wordt voor 70% doorbetaald, niet door de werkgever maar door het UWV. Ook dit verlof mogen partners naar eigen inzicht opnemen, als dit maar binnen 6 maanden na de geboorte van het kind gebeurt en het geboorteverlof van één week al is opgenomen.
De WIEG gaat in vanaf 1 juli 2020. Partners hebben recht op het aanvullende partnerverlof als ze in loondienst zijn en het kind op of na 1 juli 2020 geboren wordt.
Succesvol partnerverlof is niet mogelijk zonder de hulp van werkgevers. Zo is het belangrijk om medewerkers goed te informeren en idealiter het verlof ook 100% te betalen, zodat het voor alle medewerkers een reële mogelijkheid is het verlof op te nemen.
5 dagen, het wettelijke aantal dagen partnerverlof voor 1 juli 2020, vonden we misschien al weinig, maar tot 1 januari 2019 hadden partners slechts recht op 2 dagen verlof. Bekijk hier de ontwikkelingen van het partnerverlof in Nederland:
Google+