Ik word ongelijk beloond.
Wat nu?

Ik word ongelijk beloond.
Wat nu?

Met name werkgevers hebben een essentiële rol bij het dichten van de loonkloof. Maar het kan geen kwaad om te weten waar je als werknemer recht op hebt, waar jouw werkgever wel en niet naar mag vragen en wat andere vrouwen hebben gedaan toen ze erachter kwamen dat ze ongelijk beloond werden.

Wat je allemaal kunt doen lees je hier.
“Wat kan ik doen om ongelijke beloning te voorkomen?”

“Ik heb het vermoeden dat ik ongelijk beloond word. Wat kan ik doen?”

“Niks heeft gewerkt, wat nu?”

“Wat kan ik doen om ongelijke beloning te voorkomen?”

“Ik heb het vermoeden dat ik ongelijk beloond word. Wat kan ik doen?”

“Niks heeft gewerkt, wat nu?”

“Wat kan ik doen om ongelijke beloning te voorkomen?”

» Meer/beter onderhandelen misschien?

‘Vrouwen moeten meer/beter onderhandelen’, is een argument dat vaak gegeven wordt wanneer het over ongelijke beloning gaat. Het is echter niet (altijd) de oplossing: uit recente onderzoeken is gebleken dat vrouwen even vaak als mannen om salarisverhoging vragen, maar de kans dat mannen verhoging krijgen is 1,5 keer groter. Onderhandelen als vrouw heeft dus niet altijd zin. Vergeet tegelijkertijd niet dat onderhandelen heel normaal is!

Kijk hier naar tips over onderhandelen

» Wees je bewust van de babyboete

De geboorte van een kind heeft, volgens cijfers van het CPB, een minimaal effect op het inkomen van mannen: namelijk -6%. Vrouwen verliezen daarentegen 45% van hun inkomen na de geboorte van een eerste kind. Dit wordt ook wel de babyboete genoemd: een ‘boete’ die vrouwen in heteroseksuele relaties betalen voor de geboorte van een kind. Dit fenomeen is het gevolg van het Nederlandse systeem, waarin de zorg voor kinderen en het huishouden met name op de schouders van de vrouw terecht komt. De babyboete in Nederland wordt namelijk met name veroorzaakt door het aantal gewerkte uren, wat voor vrouwen enorm afneemt na de geboorte van een kind.

Heb je kinderen, ben je in verwachting of overwegen jullie een kind? Bespreek dan met je partner hoe jullie de werk-zorgverdeling inrichten. Punten die je kunt bespreken zijn bijvoorbeeld:

Gaat één van jullie minder werken? Of nemen jullie allebei één of meerdere dagen per week vrij?
Hoe regelen jullie het verlof?*
Hoe regelen jullie de opvang van jullie kinderen op dagen dat jullie allebei aan het werk zijn?

Wil je inzicht de huidige werk-zorgverdeling van jouw en je partner? Check dan je taakverdeling!

Wil je weten wat de financiële gevolgen zijn van een verandering in jouw werk-zorgverdeling?
Doe dan de WerkZorgBerekenaar.

Wil jij meer of minder werken maar weet je niet precies wat dit betekent voor je inkomsten? Reken jouw verdienmodel uit met de WerkUrenBerekenaar.

» Je hoeft tijdens je onderhandeling geen inzicht te geven in je huidige loonstrook.

Het is goed om te weten dat een bedrijf het recht heeft om tijdens een sollicitatie naar je huidige loonstrook te vragen, maar dat je niet verplicht bent om hieraan mee te werken. Het laatstverdiende salaris als uitgangspunt nemen in een onderhandeling leidt nogal eens tot ongelijke beloning, omdat mannen van oudsher nou eenmaal meer verdienen. Je mag officieel niet afgewezen worden voor een functie wanneer je niet ingaat op dit verzoek.

Loonwijzer geeft twee voorbeelden van reacties die je kunt geven wanneer je naar je vorige salaris gevraagd wordt:

Wil je inzicht de huidige werk-zorgverdeling van jouw en je partner? Check dan je taakverdeling!

Wil je weten wat de financiële gevolgen zijn van een verandering in jouw werk-zorgverdeling? Doe dan de WerkZorgBerekenaar.

Wil jij meer of minder werken maar weet je niet precies wat dit betekent voor je inkomsten? Reken jouw verdienmodel uit met de WerkUrenBerekenaar.

» Je hoeft tijdens je onderhandeling geen inzicht te geven in je huidige loonstrook.

Het is goed om te weten dat een bedrijf het recht heeft om tijdens een sollicitatie naar je huidige loonstrook te vragen, maar dat je niet verplicht bent om hieraan mee te werken. Het laatstverdiende salaris als uitgangspunt nemen in een onderhandeling leidt nogal eens tot ongelijke beloning, omdat mannen van oudsher nou eenmaal meer verdienen. Je mag officieel niet afgewezen worden voor een functie wanneer je niet meewerkt aan dit verzoek.

Loonwijzer geeft twee voorbeelden van reacties die je kunt geven wanneer je naar je vorige salaris gevraagd wordt:

“Hoeveel mijn huidige salaris bedraagt, is niet belangrijk. Het gaat erom wat een redelijke vergoeding is voor deze functie.”
“Als ik dat zeg, geef ik je misleidende informatie, omdat mijn vorige salaris op andere omstandigheden was gebaseerd.”

“Ik heb het vermoeden dat ik ongelijk beloond word. Wat kan ik doen?”

» Weet wat je waard bent!

Vermoed je dat je geen eerlijk salaris krijgt en wil je weten wat een gemiddeld salaris is voor een werknemer met jouw functie en jouw ervaring? Doe dan de salarischeck van Loonwijzer.

Hou hierbij rekening met onderstaande tip van Maresa:

“Vul bij de salarischeck zowel een keer ‘man’ als ‘vrouw’ in! Het kan namelijk zijn dat dit verschilt. Stap vervolgens met het hoogste salaris van de twee een gesprek in over loonsverhoging met de onderbouwing: “Dit is wat een persoon van mijn leeftijd en met mijn ervaring gemiddeld verdient in deze functie. Dat zou ik ook graag verdienen. Hoe kunnen we dat realiseren?” Dit paste ik zelf toe bij mijn baan. Mijn manager lachte en zei dat het bedrag dat ik vroeg niet realistisch was ‘in deze branche’. Het daaropvolgende gesprek, na ongeveer twee weken, kreeg ik een contractverlenging – met precies het bedrag dat ik had gevraagd.”

Maresa Jacobse, online marketeer
» Ga in gesprek met collega’s

Ongelijke beloning gebeurt vaak onbewust: 75% van de werkgevers denkt dat de loonkloof binnen hun eigen organisatie niet voorkomt. Terwijl dit vaak wel het geval is. Het kan daarom geen kwaad om, wanneer je vermoedt dat je ongelijk beloond wordt, het gesprek met je werkgever aan te gaan. Zij zijn helaas (nog) niet verplicht om je inzicht te geven in de salarissen binnen de organisatie. Hiervoor ligt wel een wetsvoorstel.

Iemand die naar haar werkgever is gestapt is Anne:

“Ik heb nu iets meer dan een jaar een vast dienstverband. Toen ik een contractvoorstel kreeg, ben ik naar mijn collega gestapt. Hij vertelde dat hij €13,- per uur kreeg, maar op mijn voorstel stond €9,- per uur. Dit vond ik raar, vooral omdat ik een opleiding gevolgd heb voor dit vak en hij niet. Hiermee ben ik naar mijn baas gestapt. Zij vertelde dat ze eerst even wilde kijken hoe ik binnen het team zou passen, terwijl ik al twee jaar bij de organisatie werkzaam was. Uiteindelijk hebben ze mijn uurloon verhoogd naar €11,-. Hiermee ben ik akkoord gegaan, maar er blijft dus een verschil.”

Anne**, Theatertechnicus

**Anne is een gefingeerde naam. Haar naam is bij de redactie bekend.

Net als Anne is ook Renée het gesprek aangegaan met haar collega’s:

“Ik werkte al vijf jaar bij een bedrijf toen we een nieuwe collega kregen. Ik sprak hem en het gesprek kwam op ons salaris. Wat bleek? Hij verdiende meer dan €150,- per maand meer dan ik. Ik stond hier helemaal versteld van en sprak tijdens de lunch m’n leidinggevende aan. Hij reageerde heel lauwtjes en was duidelijk niet van plan iets te veranderen. Een aantal weken later vroeg hij waarom ik nooit meer overwerkte, waarop ik zei: ‘Misschien moet je me dan maar eens betalen waar ik recht op heb.’ Ik benoemde nogmaals dat ik het onterecht vond dat mijn nieuwe mannelijke collega al zoveel meer verdiende dan ik terwijl ik er al vijf jaar werkte. Uiteindelijk is het gelijk getrokken en ben ik, doordat ik het ter sprake heb gebracht, in dezelfde salarisschaal terechtgekomen als mijn collega.”

Renée Bredewold, Boekhouder

“Niks heeft gewerkt, wat nu?”

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je misstanden melden en een discriminatieklacht voorleggen. Vermoed jij dat je voor hetzelfde werk onterecht minder verdient dan een (mannelijke) collega? Dan kun je contact met ze opnemen voor advies. Zij bepalen of ze daarna een zaak bij het College willen starten. Op werkdagen kun je bellen tussen 10.00 – 13.00 uur op (030) 888 38 88 of je kunt een e-mail sturen naar info@mensenrechten.nl.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan