Stap 2
Bias aanpakken

Stap 2
Bias aanpakken

Onbewuste en onbedoelde vooroordelen (bias) spelen een rol bij de loonkloof

We hebben ze allemaal: bewuste en onbewuste vooroordelen over vrouwen en mannen. Dit leidt tot stereotypering. Stereotypen beschrijven niet alleen hoe vrouwen en mannen zijn, hoe ze zich gedragen en waar ze goed in zijn, ze schrijven ook voor hoe ze zich horen te gedragen en waar ze goed in zouden moeten zijn.

Als een persoon zich niet volgens een stereotype gedraagt, is de kans groter dat mensen in haar of zijn omgeving negatief reageren. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat vrouwen in vergelijking met mannen vaker slechte uitkomsten hebben van onderhandelingen over salaris. Het blijft namelijk zo dat de beloningsbeslisser onderhandelen ziet als iets inherent mannelijks. Hierdoor is de onderhandelaar meer geneigd mannen tegemoet te komen in onderhandeling dan vrouwen (bron: Universiteit Tilburg). Ook speelt bias een rol bij het doorstromen van vrouwen naar hogere functies. Je hersenen gaan onbewust op zoek naar iemand die op jou lijkt. Je moet je bewust zijn van deze reflex en er actief op bijsturen.

Het is dus belangrijk dat jij je als werkgever bewust wordt van je eigen bias, zodat je hier bij belangrijke beslissingen rekening mee kunt houden.

Pak je bias aan!

Of we nu willen of niet, we beoordelen elkaar voortdurend. Op uiterlijk, afkomst, sekse, opleiding, inkomen. Binnen een paar seconden vormen we ons een beeld van de ander. Voor een kleine groep mensen pakt dat bijna altijd goed uit. Als je het mechanisme van in- en uitsluiting begrijpt, kun je het voor je laten werken: in je privéleven én in je professionele leven.

interview

“Wat helpt is consequent communiceren over de gelijkheid die we willen bereiken, het ‘un-biasen’ van onze werkprocessen.”

Rachelle van Daalen – Pluijmen, Programmamanager Diversiteit & Inclusie ProRail
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan